Til tross for at A-landslaget mislyktes i å kvalifisere seg til nok et mesterskap, har 2015 stort sett vært et positivt år for norsk fotball. Vi fikk 2 lag med i europaligaen, hvor Molde til og med har avansert til 16-delsfinalen. I tillegg er det flere talentfulle spillere som er i ferd med å slå igjennom, og du kan klikke deg inn på bet365 for å lese flere nyheter om fotballandslaget. Det er allikevel vanskelig å ta steget opp fra stort ungdomstalent til fullverdig landslagsspiller, og denne artikkelen skal se nærmere på noen av disse utfordringene og de største norske talentene.
Er fotballakademier den rette veien å gå?
Norske fotballakademier har dukket opp som paddehatter de siste årene, og virker ved første øyekast å gi et godt tilbud til barn og unge. De virker i større grad å ha erstattet den tradisjonelle løkkefotballen, men det kan reises innsigelser mot at enkelte av dem opererer med ganske stive priser. Dette kan føre til at talentfulle barn av mindre velstående foreldre ofte ikke får anledning til å delta, og at sporten tar enda et steg bort fra arbeiderklasserøttene sine.
I Norge er det klubbene som har ansvaret for barna, men særlig i ung alder hevder mange at systemet er for snillistisk, noe som gjør det vanskelig for de aller beste spillerne å utvikle seg. Flere har derfor tatt til orde for at lagene bør toppes mer når barna er yngre enn 12 år og at spillerne må drilles mer inn i bestemte roller. De fleste barn ønsker allikevel å trene med venner maks. 2-3 ganger i uken, og klubbene skal selvsagt også gi et tilbud til disse, men det er allikevel sannsynlig at mer topping av lagene er veien framover for norsk fotball. Konkurrentene drar stadig mer fra oss både teknisk og taktisk, og bedre treningsforhold og kvalifiserte trenere i ungdomsfotballen er derfor nødvendig for at vi skal greie å henge med, sånn at herrelandslaget forhåpentligvis kan kvalifisere seg til et stort mesterskap igjen.
Fra talent til å lykkes
Martin Ødegaard er selve kroneksempelet på hvor langt et stort talent fra Norge kan gå. Det å få en godt betalt kontrakt med Real Madrid allerede som 16-åring er ikke noe annet enn imponerende. Unge Ødegaard har allikevel vist at han har et stykke igjen til toppen, og de gangene han har fått sjansen på A-landslaget har han ikke greid å imponere. Andre talenter å følge på U21-landslaget er Mohammed Elyounoussi (Molde) og Fredrik Aursnes (Hødd). Sistnevnte kommer til å spille for Molde eller Viking neste sesong, og det virker som romsdalingene er i ferd med å trekke det lengste strået. Troppen i oktober hadde 2 spillere som befinner seg i utlandet. Disse er Ulrik Yttergård Jensen (Lyon) og Morten Thorsby (Heerenveen). For at norsk fotball skal utvikle seg videre, er det viktig at flere reiser ut i ung alder til ligaer som er bedre enn den hjemlige serien, spesielt hvis vi ønsker at de skal utvikle seg teknisk og taktisk.
Forhåpentligvis kommer Martin Ødegaard til å score mange mål på Santiago Bernabeu i løpet av de neste 15 årene, men han må igjennom et meget trangt nåløye.
Bilde: Camilo Rueda Lopez