Det er nesten en synd at så snart barn kommer til i en familie, så slutter mange som koste seg med campinglivet, å dra til plasser de virkelig hadde glede av. Like mye så slutter ofte familien å utforske nye steder som kanskje er litt langt fra hjemmet. Foreldre står antakelig ovenfor et normalt dilemma. – Selv om det uten tvil kan skape livslange og fantastiske minner for barna å feriere utendørs i et telt eller i en campingvogn, så er spørsmålet, «Vil virkelig dette skape gode og hyggelige minner for familien?» En kan også spørre seg om det er verdt den ekstra planleggingen og anstrengelsen å ta med barna på camping, eller om det virkelig er verdt å begrense seg til barnevennlige gjøremål, som kanskje betyr å avstå fra deres vanlige camping-opplevelse.
– Vel, hva dere enn velger, her er noen tips på veien.
Reis lett.
Så snart barna er med, så må dere nok endre litt på alt det praktiske som var før. Og å reise lett er første steg. På en familiecamping, så velg et telt som er enkelt å ta med seg, sette opp, pakke sammen – og som er stødig. Legg med et par soveposer, en kjøleboks full av mat som ikke trenger tilberedning og vips… dere er på camping-tur! Egentlig så er minikomfyren, den sammenleggbare benken og annet tilbehør helt valgfritt, og faktisk ikke veldig nødvendig. Hvis dere planlegger en fjelltur til en litt ensom campingplass, så husk på at dere nok ikke vil ha muligheten til å hale med dere 2-3 ryggsekker, pluss barna, pluss barnas ryggsekker pluss alt mulig annet som helt sikkert «kunne vært praktisk». Dropp alt som «kunne vært praktisk» – og fokuser heller på hva dere vil ha muligheten for å ta med, i tillegg til det som faktisk er nødvendig.
Planlegge lengre opphold.
Hvis deres tidligere campingferier var ved ett sted som ikke hadde noen grunnleggende fasiliteter, så tenk på at dette kanskje ikke er det mest praktiske i forhold til å ha med barna på tur. Forøvrig kan mange campingplasser og leirplasser innby til mye moro, fantastisk natur og selvsagte «oppdagelsesferder» selv om det ikke er hundrevis av andre der, eller massevis av tilrettelagte aktiviteter. Dette er jo noe hver familie bør se på individuelt, med tanke på hvordan familielivet er ellers, og hvor «lekne» mor og far er. Husk at mor og far også skal kose seg og ha det gøy på ferien sin!
Hva er alternativene?
Organiserte campingplasser med ferdige toalett- og dusjhus, butikker og underholdning, er idéelle for en familiecampingtur. Hva disse muligens mangler i forhold til privatlivets ro og fred, og kanskje estetikk, tar de lett inn igjen i det sosiale og i aktivitetene som allerede er tilrettelagt for barna. Det er selvfølgelig også en skikkelig bonus hvis det i tillegg er masse andre barn på samme alder, som deres barn kan bli kjent med og leke med. Det finnes neppe noe annet sted enn en populær familiecamping, hvor det er lettere å bli kjent med andre familier. Det kan dere være sikre på!
Dere har også andre typer campingplasser som innfrir til mer luksus, som for eksempel, ferdig oppsatte telt eller hytter med alt tilbehør som trengs. De fleste familiehyttene er store i type leilighetsform, delt med separate rom. De fleste har alle de moderne bekvemmeligheter som innlagt vann og lignende. Campingplasser som dette tilbyr også i stort omfang andre ting tilrettelagt for at barnefamilier skal bo der. Blant annet organiserte barneaktiviteter som sjørøverlek med skatt og kart, lekeplasser osv. Noen tilbyr til og med barnepass, utleie av babyutstyr, og stellerom. – I tillegg til strenge regler i forhold til nattestøy, trafikk og hastigheter rundt og ved området. Hvis dere er ønsker å bytte ut det «ville» campinglivet med litt mer komfort og «luksus», kan det være vel verdt å besøke en campingplass som dette. Spesielt mens barna er veldig små, eller om dere har lyst til å introdusere campinglivet for dem, med en garantert opplevelse.
Husk forøvrig på at når dere sammenligner hva de forskjellige plassene kan tilby, så betyr ikke nødvendigvis de som tilbyr billigst opphold, at campingferien blir best for familien. Det er viktig å sammenligne fasilitetene opp mot pris på de forskjellige plassene før dere booker den tiden dere skal være på ferie. – Og fasilitene varierer adskillig. Spekteret av tilbud i forhold til bekvemmeligheter og goder bør være en stor del av hvilken avgjørelse dere tar. Dere bør kanskje også sjekke hvilke avstander det er til nærmeste by, strand, lekeland osv. Sjekk også opp mulighetene for å vaske tøy, leie av «nødvendig» utstyr, om det finnes barnevennlig svømmebasseng eller noe annet å gjøre for barna i de timene det eventuelt regner.
Oppsettet av campingen deres
På en ferie med familiecamping i tankene, må dere på forhånd avgjøre om dere alle skal dele samme telt, eller om dere skal ha et separat barnetelt hvor barna sover. Selv om to telt gir en litt bedre mulighet for de voksnes hygge etter at barna har lagt seg, vil bare et telt være mer praktisk om dere skal komme utfor dårlig vær, eller om dere har såpass små barn at de hele tiden krever å bli holdt øye med. Hvis barna camper i eget telt, så skap det koselig, og bruk gjerne kjente og kjære gjenstander fra hjemmet. Dere kan for eksempel spre soveposene utover som liggeunderlag, og så bruke dyne og pute med de tilhørende dyne- og putetrekkene de liker best fra hjemme. Husk å ta med noen leker, kosedyr og favoritt plaggene de går i når de er i barnehagen eller på skolen, og pakk det ut så det ligger synlig i soveteltet til barna. Plasser teltene så nære hverandre som mulig, med deres inngang vendt mot barnas inngang. Da blir det mye enklere å finne dere, om de våkner på natta og vil til mamma og pappa. – I tillegg er det enklere for dere og holde øye med hva som skjer inne hos dem. Spre matter eller noe lignende på utsiden av teltene, sånn at dere får en sikker liten lekeplass rett ved teltet, eller mellom de to teltene.
Tillat…
– Barna å være deltagere på alt under campingferien, selv om det betyr mer arbeid for dere. Lite gleder ett barnehjerte mer enn at det får være med pappa når han setter opp teltet, og i tillegg får skryt av hvor flink han er. Bare det skaper et minne som ofte vil vare livet ut. La de få se på når dere tenner opp grillbålet, eller grillen. Ta de med når dere gjør istand mat eller skal vaske klær. Skap en slags lagånd ut av det hele!
– Hjelp i tillegg barna med å lage en egen bildedagbok, som de kan kikke i senere og frembringe minner fra den koselige ferien de har hatt. Til og med de minste kan ha det kjempemoro ved å lage en liten bildedagbok. Inkluder tegninger, og skatter som de har funnet ute, sånn som rare løv og skjell.
Ikke…
– Bruk mange timer på veien for bare å bruke campingplasser til å sove på. Kjør heller en lang tur frem, ha morsomme dager på et sted, og kjør en lang tur tilbake igjen. Ingen kjeder seg fortere enn barn.
Kos dere på camping, og la barna stå i fokus.