Hjem / Annet / Guide: Slik får du barna til å spise mer grønnsaker

Guide: Slik får du barna til å spise mer grønnsaker


Synes du det er utfordrende å få barnet til å få i seg nok grønnsaker? Da er du ikke alene. Barn er eksperter på å observere, derfor er det viktig at du selv setter et godt eksempel når det kommer til matvaner. Det er imidlertid mange lure tips og tricks du kan benytte deg av for å gjøre prosessen enklere og mer lystbetont.

Er du interessert i sunne oppskrifter og produkter som barna kommer til å elske, så kan du md fordel ta en tur innom Bodylab.no.

Involver barnet i matlagingen

Dersom barnet er inkludert i planleggingen og tilberedningen av maten så er det mer sannsynlig at hun eller han vil synes det er morsommere å få i seg det som trengs av grønnsaker i løpet av en dag.

Du kan for eksempel la barnet velge grønnsakene til middag når dere handler, og la de hjelpe til med for eksempel å kutte opp matvarene dersom du føler de kan bruke skarpe kjøkkenredskaper.

Lag snacks av grønnsaker

I stedet for snacks som potetgull, godteri og fruktjuice med et høyt sukkerinnhold så kan du i stedet tilby barnet grønnsaker som snacks i løpet av dagen. Det finnes mange morsomme måter å gjøre dette på.

Velg gjerne fargerike grønnsaker med ulik form, konsistens og smak – og husk at smak spiller en stor rolle. Et godt alternativ er å kutte opp grønnsaker og oppbevare de i en boks, som for eksempel agurk, gulrøtter eller paprika – cherrytomater er også artige å inkludere.

Grønnsakene kan oppbevares i kjøleskapet, og dersom du merker at de blir litt dvaske så kan du gjerne sette de i et glass med iskaldt vann slik at de får i seg den fuktigheten de har mistet.

Gjem grønnsaker i andre retter

Et annet veldig lurt alternativ er å gjemme grønnsaker i andre retter. Dersom du for eksempel lager pasta bolognese eller en annen pastasaus, så kan du for eksempel lage basen ved å ha selleri, gulrot og løk i en foodprosessor, la det surre i litt kokosolje i pannen til det er mykt, og deretter ha i resten av tomatsausen. Det vil gi en svært næringsrik saus som er klumpfri – og barnet vil ikke legge merke til alle grønnsakene.

Dette er også en god idé dersom barnet for eksempel ikke liker fisk. Tomatsaus vil være kraftig nok til å maskere andre smaker, og da kan du for eksempel kombinere en boks med fet fisk som ansjos, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor, og deretter blande det med en tomatsaus. Sluttresultatet vil være en klumpfri, rød og smakfull tomatsaus – og barnet vil aldri kunne gjette at sausen faktisk inneholder fisk.

Scroll To Top