Hjem / Annet / GUD inntar Cyberspace

GUD inntar Cyberspace


Religiøse ledere sender direkte på sosiale medier, og alt fra prester til imamer, rabbinere og lokale heksedoktorer, blogger som aldri før. Gud har for alvor flyttet inn i Cyperspace.

De som elsker å bade i et hav av religiøse muligheter jubler og ser på internett som en halleluja opplevelse og et nytt himmelrike. For de som lett blir svimle av for mye informasjon har det utviklet seg til et rent helvete.

Bekymringsfullt

Førsteamanuensis i religion ved Ithaca College, Rachel Wagner, tror mange religiøse får en form for evighets følelse der de svever rundt på en religiøs sky på nettet. Online får selv den svakeste superkrefter og opphever fysiske begrensninger i det virkelige liv. Det virtuelle representerer for en drøm om hva som er mulig, og det er en viktig og sterk tiltrekningskraft.

Forskeren skriver i sin bok GodWired: Religion, Ritual and Virtual Reality, at det er helt naturlig at folk tar sine åndelige behov online. Hun peker på de utallige mobil appene og programmene som eksisterer, men forskeren bekymrer seg for at overfloden av religiøse institusjoner kan bli for mye for folk.

Et eksempel forskeren trekker frem er en katolsk skrifte app. Det vil si en app der mennesker kan bekjenne sine synder, slik man tidligere gjorde anonymt i en lukket boks, direkte  med presten, i nabo boksen. Etter sigende ble appen utviklet av en from katolikk, og den ble også godkjent av en ekte biskop. Likevel ble dette litt i overkant usikkert for Vatikanet, som diplomatisk mente at det var vel og bra at folk engasjerte seg, men at de foretrakk at det ble gjort til en virkelig, levende legemliggjort person, blant annet fordi de ikke kunne garantere at opplysningene ikke kom på avveie. 

Det er ren gambling med sikkerheten å legge ut sensitive opplysninger på nettet, selv om kirken påstår at den allmektige våker over nettsiden. Skal man spille bør det heller skje på et kontrollert og morsomt sted som counterstrikebetting.net.

Høy aktivitet

En undersøkelse fra USA utført av Gray Matter Research viser at amerikanere har en rekke måter å besøke den allmektige online. Hele nitten prosent hadde de siste seks månedene for religiøs undervisning. Sytten prosent leste religionsrelaterte blogger en gang i måneden eller mer. Fjorten prosent hadde en pastor eller en annen religiøs leder som venn på Facebook. 

Elleve prosent hadde besøkt nettstedet til en gruppe eller organisasjon fra en religiøs tro som var forskjellig fra deres egen. En av ti hadde gitt «likes» til en kirke eller et annet sted for tilbedelse på Facebook. Åtte prosent deltok i religions orienterte diskusjoner på nettet. To prosent fulgte en kirke eller et annet sted for tilbedelse på Twitter. 

Undersøkelen viste også at det ikke var gamle damer som lette etter materiell til søndagsskolen. Blant amerikanere som brukte nettet til  religiøse formål var hele femtisyv prosent under 35 år. Det var ingen store forskjeller på etnisk bakgrunn. Lignende undersøkelser i Europa blir kommentert på sider som fredrikantupa.fi og viser akkurat den samme trenden som i USA. 

Religion på nett er like populært enten man har latino bakgrunn, er afroamerikaner, eller har en hvilken som helst bakgrunn. Alle tenkelige etnisiteter er tilbøyelige til å finne den eller det de tror på online.Til og med forskjellig indianerstammer finner igjen sin store Manitu på nett.

Scroll To Top