Hjem / Annet / Gi barnet ditt sunne vaner

Gi barnet ditt sunne vaner


Det er når barna er små, at grunnlaget for sunne matvaner legges. Det de lærer tidlig, vil være helt avgjørende for hvordan barna ser på mat, og hvilke vaner de legger seg til. Det er ikke noe gøy å sent forstå at vanene vi har lært barna, er våre egne uvaner, som barna nå må slite med. Dette kan resultere i spiseforstyrrelser eller overvekt, og et ulykkelig barn.

Som foreldre må vi være bevisste på hva vi lærer barna. Om vi selv klager over vekt, og snakker nedlatende om oss selv, er det store sjanser at barna vil plukke opp dette, og gjøre det samme. Dette kan resultere i lav selvfølelse, og en tro på at det er det yte som avgjør hvor lykkelig de fortjener å være. Barnas sinn er som en svamp, og alt tas inn og vurderes.

Om du er vant til å kaste i deg maten, mens du leser samferdselinfra.no, eller en annen spennende nettside, er du ikke helt til stede. Om barnet observerer at du spise mens du gjør andre ting, vil de med all sannsynlighet adoptere denne vanen. Det å ikke være her og nå når vi spiser, gjør gjerne at vi overspiser. Det å lære barnet å være til stede når det spiser vil føre til et mye sunnere og bedre forhold til mat.

Det er derfor viktig at vi jobber med våre egne dårlige mønster, og dermed unngår å overføre de til barna våre. Vi må være bevisste på hvordan vi kan lære barna, at det å snakke stygt til deg selv, ikke må bli en vane. Maten vi spiser, og hvordan vi spiser denne er også avgjørende. Velger vi sunne matvarer og tar oss tid til å sitte sammen, eller blir det «junkfood» foran tv-en?

Hvorfor trøstemat gir dårlige vaner

Mange av oss ble som barn vant til å få godteri og brus når det var ekstra synd på oss. Selv om intensjonene med å gi trøstemat er gode, er resultatet heller dårlige. Det lærer barnet til å bruke mat for å håndtere følelser, i stedet for å jobbe med de vanskelige følelsene. Gå heller på nett og finn en spillguide, hvor dere kan spille et morsomt spill sammen. Dette gjøres selvfølgelig etter dere har snakket om det som er vanskelig.

Om barnet er forkjølet eller småsyk, er heller ikke trøstemat noen god ide. Da mer enn noen gang bør de heller få i seg sunne matvarer med ekstra vitaminer og mineraler. Ting du kan prøve å gi barnet da, er fruktbiter eller en frisk smoothie. Dette vil være en adskillig bedre løsning enn det, smågodt og cola vil være. Det er viktig at det å være syk, ikke knyttes til et fripass for å fråtse i usunne matvarer.

Maten som gir energi

Et eple om dagen, er godt for magen, sa noen en gang. Frukt og grønnsaker er proppfulle av vitaminer og mineraler, som er helt nødvendige for barn i vekst. Å gjøre barna vant til å spise en god porsjon av disse daglig, vil være en fordel for resten av livet. En banan eller to gjør seg utmerket som et mellommåltid, mens en pære kan være en super dessert.

Lag gjerne grønne salater ved siden av hovedretten, eller kjør grønnsakene til pure, og server disse som suppe. Noen ganger må en være litt kreativ, for å få de små til å spise de vitaminspekkede grønnsakene. Det å skjule de litt i maten kan være en god ide. Å lage grønnsaksburgere, kan også være en ide som får grønnsaken til å gå ned på høykant.

Sunne snacks

Heldigvis er det mange smakfulle snacks vi kan lage selv. Hva med hjemmelaget chips laget i en l en air fryer? Eller daddelkuler av dadler og cashew-nøtter? Disse blir ekstra gode om du ruller de i kokos til slutt.  Vi trenger ikke alltid gå til smågodt-avdelingen på butikken når det skal være kos i heimen. Dette vil være med på å legge sunne og gode vaner for fremtiden.

Ulike snacks kan dere lage sammen, og dermed gjøre det til en hyggelig familieaktivitet i samme slengen. Det å gjøre noe sammen bygger bånd, og gjør at dere koser dere mer sammen. Det er viktig å ha aktiviteter sammen som ikke bare er film eller spill, men faktisk noe dere kan samarbeide om. Det er gjennom disse dere virkelig lærer hverandre å kjenne.

Etterpå er det tid for kos. Dere kan gjerne lage et godt utvalg av snack, så det finnes noe for enhver smak. Om dere ikke har prøvd å lage nice-cream, er det på høy tid. Dette blir raskt en favoritt for hele familien. Denne tilbedres enkelt med frossen banan, blandet med bær eller annen frukt. Om du mikser frossen mango og banan, vil du få en plantebasert iskrem, som er bedre enn de fleste ferdige. God fredagskos!

Scroll To Top