Hjem / Aktuelt / Når poden skal lære å stå på ski

Når poden skal lære å stå på ski


barn-ski-slalom

Vintersesongen nærmer seg slutten, men det er fortsatt tid til å glede seg til VM i skiskyting, som er sesongens store høydepunkt for mange. På denne siden kan du også lese deg opp på sportsspill, og muligens hente inspirasjon til hvilken sport barnet ditt skal velge. Skiaktiviteter er mangfoldige, og du kan velge mellom tradisjonell langrenn og alpint, eller kanskje mer moderne og «kule» grener som snøbrett og freestyle.

Fritid eller satsing?

Det første du bør tenke over er om dette kun skal være en fritidsaktivitet som gjøres et par ganger om året, eller om barnet skal få anledning til å satse. Ved sistnevnte er det nødvendig med mye trening, noe som betyr at dere bør ha enkel tilgang til nærliggende skibakker. Kostnads- og tidsaspektet bør også tas i betraktning, ettersom skisport kan være en dyr og tidkrevende hobby. Det kommer til å være mange helger med konkurranser, og det er viktig å ta hensyn hvis det er andre barn i søskenflokken. Husk også at det kan være mer komplisert å transportere barna til skiaktiviteter enn f.eks. levere dem på fotballtrening to ganger i uka.

Tradisjonelt eller moderne?

Barn liker å gå i flokk, og det er ikke til å stikke under en stol at tradisjonelle idretter som langrenn i stadig større grad må vike for mer moderne idretter som snøbrett. Sistnevnte har nå blitt godt etablert som OL-gren, men er fortsatt en sport som tiltrekker seg en litt annen mennesketype enn langrenn og alpint. Særlig førstnevnte er en kondisjonsidrett, og du bør derfor være klar om barnet ditt behersker og har tålmodighet til denne type øvelser. Snøbrett og alpint kan raskt vise seg å være mer «gøy» enn langrenn, ettersom det krever mindre innsats og treningstimer, spesielt hvis man skal drive på rent hobbynivå.

ski

Det er lurt med veiledning fra en kompetent voksenperson når barn skal lære å stå på ski Bilde: Lars Plougmann

Fritt eller organisert?

Veldig mange voksne bestemmer seg for at de selv skal lære barna å stå på ski. Dette kan være en god idé, men du bør allikevel være sikker på at du besitter de riktige pedagogiske evnene for at opplæringen skal kunne bli vellykket. Hvis området er oversiktlig, er det heller ingen ting i veien for at du kan sende barna i bakken på egenhånd. De kan gjerne dra sammen med venner og utvikle ferdighetene sine på den måten.

Hvis barnet ønsker å satse på skisporten, er det ofte viktig at det raskt får veiledning fra profesjonelle trenere som har erfaring med barn. Grunnen til dette er at teknikken må utvikles i ung alder, noe som ofte skjer best i organiserte former. Når barnet kommer i tenårene, er det også muligheter for å gå på skigymnas, sånn at det kan utvikle sporten sin på denne måten. Hvis avkommet er av den typen som ikke liker organiserte aktiviteter, er muligens en snøbrettkarriere veien å gå. Konkurranseaspektet er naturligvis viktig, men barnet hele tiden oppnår den svakeste tiden, kan det være lurt å justere forventningsnivået et par hakk ned, sånn at det opplever mestringsfølelse av idretten som bedrives.

Scroll To Top