Som forelder har vi et ønske om at middagen skal være familiens hyggestund. Men virkeligheten kan like gjerne preges av barn som nekter å spise eller nekter å smake, og den hyggelige familiemiddagen ender opp med krangling og sutring. Hva gjør du da?
Krisemaksimering
Det sies at barn ofte må smake på ny mat ti til femten ganger før de blir vant til smaken. Det er mye, og det kreves en tålmodig pedagog for å holde ut med krisemaksimeringen over en uønsket paprikabit som har forvillet seg over i kyllingen. Som voksen er det vanskelig å forstå motvilligheten mange barn har mot nye smaker, og ikke minst, nye konsistenser, men det finnes håp!
Unngå bakoversveis
Det finnes ingen regler for hva barn liker og ikke liker, men generelt sett er de glad i milde smaker og rene konsistenser. De får bakoversveis av overraskelsesmomenter som bein og slintrer, og liker aller best mat som ikke er blandet sammen på forhånd. Basert på dette, kan vi ta noen snarveier til de små smaksløkene deres. Her er fem tips som hjelper på godstemningen rundt middagsbordet.
Juniorkokk
Får barna bli med på matlagingen, er de mye mer motiverte for å smake på sine egne kreasjoner. De trenger kanskje ikke rense fisken, men de kan fint skrelle gulrøtter, knekke egg og panere fiskebitene. Ber du dem i tillegg om hjelp til å dandere maten på tallerkenen, får du ikke bare lekre kunstverk, men også barn som gjerne vil vise at de kan spise opp kunstverket sitt!
Må smake
Ha en regel om at man ikke må spise opp, men man må smake. Selv på det man ikke liker. Smaken utvikles fort hos de små, og selv om oliven er det verste de vet en uke, kan det falle i smak den neste.
Grønnsaker til besvær
De færreste barn liker ihjelkokte grønnsaker. Men råkost med en god dipp derimot, er mer interessant. Lag også gjerne puréer og supper. Da får de i seg alle de viktige næringsstoffene uten å måtte spise de kjedelige ertene de har bestemt seg for å hate.
Mestringsfølelse
Hvem husker ikke ekle leirskolemåltider fra barndommen? Der alt på tallerkenen så like vemmelig ut. Sørg for å at barnet liker minst én av matvarene på tallerkenen, og spe på med nye smaker i tillegg.
Små personer, små porsjoner
Tvang og press fører ofte til en negativ spiral der barnet føler seg misforstått. Når foreldre forsøker å overstyre barnets signaler, kan det lett bli en maktkamp der alle mister fokus. Gi dem heller en liten porsjon, slik at de får muligheten til å be om mer.
Kilde: GodtLevert