Hjem / Aktuelt / Marcus Rashford lanserer bokklubb for barn med lesevansker

Marcus Rashford lanserer bokklubb for barn med lesevansker


Han har tidligere overtalt den britiske regjeringen til å gi gratis skolemat for barn. Nå lanserer den populære fotballspilleren en bokklubb for barn med skrive og lesevansker.

Engelske aviser er fulle av begeistring og historier om fotballspilleren Marcus Rashfords engasjement for barn, som for eksempel avisen The Times, men avisen er ikke alene om å ha lagt merke til at Rashford bryr seg om de minste i samfunnet. Alle de største avisene og TV-stasjonene har laget lignende historier. 

Barnas ambassadør

Marcus Rashford er en sann inspirasjon også utenfor fotballbanen. To ganger har Manchester United-spilleren drevet lobbyvirksomhet og fått den britiske regjeringen til å snu i spørsmålet om skolemat for barn. At han nå starter en bokklubb for barn med lese og skrivevansker forundrer ingen som kjenner den samfunnsengasjerte fotballspilleren. 

Marcus Rashford er åpen om at han selv ikke begynte å lese før han var sytten år, og det forandret hans mentalitet fullstendig. I følge Rashford, som vet hva han snakker om, er det over 400 000 barn i England som aldri har eid en bok. Rashford understreker at dette er veldig sårbare barn som trenger omsorg og beskyttelse.

You are a champion

Rashford samarbeider med forlaget Macmillan Children’s Books for å fremme lesing og leseferdighet til barn over hele Storbritannia. Marcus Rashford Book Club vil anbefale verkene til nye unge forfattere og illustratører fra alle bakgrunner. Som en del av partnerskapet med Macmillan, vil Rashford også gi ut en serie bøker for unge lesere, med fengende titler som You are a champion, Unlock Your Potential, Find Your Voice, og Be the best you can be, som alle handler om Rashfords eget liv, og er rettet mot unge i alderen elleve til seksten år. Bøkene er skrevet i samarbeid med journalisten Carl Anka og ytelse-psykologen Katie Warriner, og er planlagt utgitt i 2021.

Rashford mener at barna, ved å lese mer, vil forstå at de ikke er alene og at bøkene vil hjelpe dem med å oppnå det de drømmer om for fremtiden. Det handler om å lære barna å møte hindringer og å takle problemer i hverdagen. Lær barna at alle raser, religioner og kjønn er er likeverdige og representative for det moderne samfunnet. Også utenfor England skaper Rashford interesse langt utenfor fotballmiljøet, og nevnes på grunder-nettsider som kasvuvipu.fi og på samfunnsengasjerte fora. 

Taklet statsministeren

Statsministerens offisielle talsmann kaller dannelsen av den nye bokklubben for ”fantastisk” og lovpriste Rashford for å sette søkelyset på den makt bøkene gir leserne, for ikke å glemme de evner og egenskaper barna nå tillegger seg ved å lese flere bøker.

Det er sikkert klokt av statsministeren ikke å gå i nærkamp med Rashford, for det er tydeligvis like vanskelig utenfor banen som på banen. To ganger har nemlig regjeringen måttet snu i de viktige spørsmålene om skolemat. En gang regjeringen stemte ned et forslag, fikk Rashford landets bedrifter til å dele ut mat på fritiden. Det ble så pinlig for regjeringen at de til slutt måtte snu, og statsministeren ringte Rashford personlig med det glade budskap. Statsminsiteren burde nok heller gamble på slotsbandit.dk enn å gå i nærkamp med Rashford.

Scroll To Top