Hjem / Aktuelt / Lek med barnet ditt 15 minutter hver dag!

Lek med barnet ditt 15 minutter hver dag!


Barnet ditt lærer mye av å leke, og spesielt blir språkutviklingen stimulert. Det gjelder særlig for den viktige symbolleken, som starter når barnet er 2-3 og avtar i 5-6-årsalderen. Men hvor mye skal foreldre blande seg i barnas lek?

Lek = læring
Når vi voksne sier om barna at ”de bare leker”, stemmer ikke det. Ifølge pedagogikkprofessoren finnes det ingen motsetning mellom lek og læring.

– Du kan leke inn både bokstaver og tall. Leken er en krumtapp i den motoriske, intellektuelle og sosiale utviklingen. Barn får mye gratis medlæring av erfaringene de gjør gjennom lek. For eksempel når de leker med plastilina, og ruller ut en pølse, kan du be barnet om å ta like mye plastilina og forme en ball av det. Deretter ber du barnet avgjøre om pølsen eller ballen er tyngst. Mange barn vil gjette at pølsen er tyngre enn ballen fordi den er lengre. Med plastilinaen kan du vise at de er like tunge. Med litt veiledning kan de leke seg til en bedre forståelse, forteller Ulvund.

Leker ikke på bestilling
Pedagogikkprofessoren understreker at lek også har en egenverdi.

– Et av de viktigste kjennetegnene ved lek er at det er lystbetont. Leken er en indre kraft – barn har en trang til å leke, og de leker spontant uten at de voksne nødvendigvis må medvirke.  Mange foreldre har prøvd å si til femåringen at han skal gå på rommet sitt og leke. Da kan du være sikker på at det ikke skjer! Barn leker nemlig ikke på bestilling. Leken er en spontan og impulsstyrt aktivitet. Barn vil leke når det passer dem, og det er jo ikke alltid på de tidspunktene som passer de voksne

Slik hjelper du barnet ditt til å leke med andre
– Barn kan fint leke alene og bør få lov til det uten innblanding fra voksne. Men selv om barn ikke trenger hjelp, bør alle foreldre leke med barna sine. Leken fremmer særlig språkutviklingen, og barn lærer først og fremst språket av å snakke med voksne. Voksne bør utnytte den gunstige medlæringen som leken har, og være i konsentrert lek med barnet sitt i 10-15 minutter hver dag, sier Ulvund.

Scroll To Top