Hjem / Aktuelt / Lær barna om datasikkerhet

Lær barna om datasikkerhet


Barn nå til dags er noen små kløppere på datamaskin og digitale enheter. Enten de skal manøvrere enn mobiltelefon eller et nettbrett, har de som regel full kontroll. Det er fascinerende å se på hvor raskt de plukker opp denne informasjonen, og hvor fort de lærer. Sånn er det med barn, og det er derfor vi må være bevisste på hva de blir eksponert for.

En ting det dessverre er få barn som skjønner er datasikkerhet, og hvor lett fremmede kan få tilgang til enhetene deres. Dette er det viktig at du snakker med barna om, og lar de vite hva de må unngå for å være trygg for innbrudd. Det aller viktigste er å ha AVG-Antivirus.no installert på alle enhetene barna bruker. Denne vil fungere som en brannmur, og slipper ikke uvedkommende inn fro å snoke.

Det er dessverre mange som ønsker tilgang til barns datamaskin og enheter. Dett kan være for å opprette kontakt, eller for å få tilgang til personlig informasjon og bilder. Om de lykke med dette kan barnet havner i en svært vanlig situasjon, hvor det opplever å bli presset for mer materiale. Dett er noe vi for alt i verden vil unngå, og første steg er å ha god virusbeskyttelse.

Du bør snakke med barnet om ukjente lenker, og hvordan disse i verste fall kan gi ukjente fritt innpass på maskinen. Forklar dem at de aldri må klikke på lenker de ikke kjenner til, spesielt når de mottar disse på e-post. Om du forklarer barna hva konsekvensene kan bli, er sjansen for at de hører etter adskillig større.

Barns nettvaner

Det er lurt å gi barnet en egen datamaskin. På denne kan du sørge for at alle nødvendige program er installert, og sette innstillinger og begrensninger for bruk. Du kan da blokke visse typer nettsteder, for å unngå at barnet blir eksponert for noe det ikke burde. Dette kan være erotisk materiale, vold og andre scener som ikke egner seg for barn.

Om barnet bruker din personlige datamaskin, kan det raskt bli svært ubehagelig for deg. Om barnet ditt klikker på en ukjent lenke kan du oppleve at all din personlige informasjon blir stjålet. Dette kan resultere i at du får bank-kontoen tappet, eller at private bilder og videoer havner på avveie. Ved å ikke gi barna tilgang til din maskin, unngår du at de glemmer seg av og gjør noe som får store konsekvenser.

Alt for mange har dessverre opplevd dette, og angret bittert i etterkant. Det er alltid bedre og være føre var, enn etter snar, som de sier så fint. Å holde vår datamaskin trygg, er helt og holdent opp til oss.

Parallelt med at verden blir mer og mer digital, må vi også ta datasikkerheten på alvor. Ingen ønsker å ha noen luskende rundt i vår personlige informasjon. Selv om vi egentlig ikke har noe å skjule, kan dette oppleves krenkende og ubehagelig. Ved å ta forhåndsregler unngår vi at dette skjer med oss. Ta tryggheten på alvor!

Scroll To Top