Hjem / Aktuelt / Ingen handler mer på Internett enn nordmenn!

Ingen handler mer på Internett enn nordmenn!


I dag har 2 av 3 nordmenn smarttelefon, og de flest forventer å kunne handle mobilt. Men norske butikker har i svært liten grad tilpasset handleopplevelsen til mobilformatet.

En kraftig økning i mobil netthandel er derfor ventet i årene fremover, og da spesielt de neste 2 årene. En utvikling vi vil se eksplodere så snart de store norske nettbutikkene legger om sine nettbutikker til å også støtte mobile enheter.

Norge på Europatoppen i netthandel – 9 av 10 handler på Internett

For 2 år siden kunne vi lese på regjeringen.no sine sider: «-Mens 70 prosent av innbyggere i Norge handler på Internett, gjør kun 37 prosent av EU-innbyggerne det samme«. I Posten.no sin siste undersøkelse konkluderer de med at  9 av 10 nordmenn nå handler på Internett. Andelen som handler på Internett har dermed økt betraktelig de siste årene. Et syn som støttes av TollpostGlobesin nordiske undersøkelse som konkluderer med at Norge er det landet som handler dessidert mest på Internett i norden.

Danskene handler hyppigst, mens vi nordmenn er de som bruker desidert mest penger per individ på netthandel. Svenske nettbutikker er de som lokker flest e-handelskunder fra de øvrige nordiske landene, og nettkjøp fra utlandet er vanligst blant nordmenn.

Halvparten av befolkningen handler også i utenlandske nettbutikker

Norge ligger også på topp i andel av befolkningen som har handlet fra en utenlandsk nettside. Tett etterfulgt av Danmark og Finland. Over halvparten av de norske forbrukerne som handler på nettet det siste året, kjøpte produkter i utenlandske nettbutikker. De største markedene er Storbritannia og USA, etterfulgt av Kina, Sverige og Danmark.

– Norges internettdekningen gir en kortere vei til utenlandske nettsider, sier direktør for faghandel Ingrid Thinn Bjerke. I tillegg er det lavere priser i utlandet enn i norske netthandelsbutikker. Et syn som blir støttet av TollpostGlobe sin nordiske undersøkelse:

– En mulig forklaring på dette er det høye prisnivået i Norge og det faktum at få virkelig store e-handelsfirmaer er etablert i det norske markedet, sier markedsanalytiker i Tollpost Globe, Kristin Anfindsen, før hun fortsetter:

– Nordmenn er moderne, og flinke til å ta i bruk ny teknologi. Vi har omfavnet nettet som kjøpskanal, men vår desentraliserte bosettingsstruktur bidrar også til økt nettbruk

Flere kvinner enn menn handler på nettet, men menn handler for mest

Forskjellene på kvinnelige og mannlige nettkunder er mye mindre enn man skulle tro. Menn har generelt en høyere risikoprofil også på nettet; de er mer opptatt av lav pris og muligheten for å sammenligne priser og varer. Kvinner er mer opptatt av sikker handel, enkel navigering i nettbutikken og enkle, trygge returordninger, sier Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Kvinnene har inntatt Internett raskere enn vi trodde, og er nå likeverdige sine handlende menn. Mulighetene for kommunikasjon og sosial kontakt på nettet, har raskt omgjort kvinnene til storbrukere av nettbutikker, sier han videre.

Undersøkelsen avdekker også at flere kvinner enn menn har handlet på nettet det siste året, men ser vi på hvem som bruker mest penger på netthandel vinner mennene. Menn bruker i gjennomsnitt nesten dobbelt så mye penger på netthandel enn kvinner.

Hva kjøper vi på Internett?

Billetter til kino og kulturopplevelser topper listen, foran bestilling av reiser og innkjøp av data og forbrukerelektronikk. Disse vare- og tjenestegruppene handler over halve befolkningen over nettet hvert år, mmen også klær (38%), bøker (38%), møbler & Interiør (33%), velvære/kropp/helse (28%) og lån/finansiering/forsikring (21%) er store varegrupper.

MPX Monitor viste også at data og forbrukerelektronikk er den eneste varegruppen det faller naturlig for samtlige aldersgrupper å kjøpe på nettet. Alle de andre varegrupper ble favorisert av enkelte aldersgrupper. Å kjøpe datautstyr eller forbrukerelektronikk på nett er allerede blitt like vanlig blant nordmenn som å lese VG, så dette var kanskje ikke noen overraskelse.

Data og forbrukerelektronikk, samt klær, sko og sportsutstyr er de to varegrupper som har vokst mest de siste årene, men det forventes at vi vil se en mer diferensiert vekst i årene som kommer.

Flere menn enn kvinner handler film og musikk, PC software og hardware, elektronisk utstyr, telekommunikasjonstjenester, aksjer og finansielle tjenester. Derimot handler flere kvinner enn menn bøker, magasiner, klær og sportsartikler via Internett.

Det er ventet at den økte spedningen av smarttelefoner og tablets kommer til å drive utviklingen av netthandelen fremover de kommende årene, sammen med økt automatimatisering av de tradisjonelle verdikjedene.

 

Scroll To Top