Hjem / Aktuelt / Fire ulike måter å møte barn på

Fire ulike måter å møte barn på


 

Den autoritære

Den voksne snakker til barnet med setninger som begynner med «Du må», «du skal». Fokus er på den voksnes grenser og behov. Barnet blir opptatt av å gjøre de «riktige» tingene for at mamma og pappa skal bli glade og mister dermed kontakten med sine egne behov og følelser.

Den ettergivende

Den voksne spør hele tiden barnet hva barnet ønsker, og sier ofte ja når de egentlig vil si nei. Barnet blir veldig ensomt og usikkert fordi det ikke vet helt hvem den voksne er eller hva den voksne vil. Barnet mister også evnen til empati fordi det lærer at det kun er dets egne behov som betyr noe.

Den likegyldige

Dette er den verste måten for barn å bli møtt på. Barna opplever at de voksne ikke bryr seg, at barnet ikke er noe viktig og ikke fortjener å ha det bra. Dette er voksne som har nok med seg selv og som har det så vanskelig at de ikke evner å se sine barn. Den voksne overser både egne og barnets grenser og behov.

Den likeverdige, men ikke likestilte måten

Den voksne tar lederansvaret, men møter barnet på en likeverdig måte som sier at «dine følelser er like mye verdt som mine». Både den voksnes og barnets grenser og behov blir ivaretatt. Den voksne bruker personlig språk: «Jeg vil at du skal komme nå» (i stedet for «Nå må du komme!») og «Jeg blir sint når du ikke hører på meg» (i stedet for «Nå må du høre!»).

Scroll To Top