Hjem / Aktuelt / 5 ting du bør lære barnet ditt

5 ting du bør lære barnet ditt


Det å forberede barnet på det virkelige liv er viktig. Selvfølgelig skal det være god tid til lek og moro, men noen ting vil det være viktig at de lærer om mens de er små. Dette er ting som vil gjøre livet deres lettere, og gi dem er fordel. Når barna er små er det mye lettere å lære dem ting, enn det kan bli når de er større. Som små har vi en større åpenhet, og suger til oss kunnskap.

Som voksne ser vi tydelig hva vi skulle ønske foreldrene våre lærte oss mer om. Det kan være aktiviteter vi skulle ønske vi fikk delta på, språk vi skulle lært eller et instrument vi gjerne skulle spilt. Det å lære nye ting når man er barn er adskillig lettere, selv om det også er mulig når vi er store.  I denne artikkelen vil vi se litt på hvilken kunnskap du bør lære dine barn akkurat nå, for å gjøre de best mulig rustet for resten av livet.

1.Ta vare på planeten vår

Noe som haster i disse dager, det det å ta bedre vare på planeten vår. Dette er noe du bør lære barna dine om, fra de er små. Om det å være miljøvennlig blir en naturlig del av livet tidlig, er det større sjanse for at de vil se nytten senere. Dette gjelder alt fra å lære om bygging på fremtidensbygg.no, med miljøet i tankene, til enkle ting i hverdagen.

Det å lese og lære om disse tingene sammen, vil både være lærerikt og spennende for barnet. Dere kan øve på å være mer miljøvennlig, og for eksempel levere inn glass til gjenvinning sammen. Det finnes en masse små ting å lære her. Et tips når dere for eksempel sorterer søppel sammen, er å forklare barnet hvorfor dere gjør som dere gjør. Forklar at små valg i hverdagen har store konsekvenser for resten av verden.

2.Lær barnet om datasikkerhet

Mange fra foreldregenerasjonen nå, husker en tid uten internett. De husker en tid hvor det var Walkman, lydbøker med tegneseriehefte og lukteviskelær som gjaldt.  Spranget fra det, til sånn barna vokser opp nå er stor. Nå er mange en kløpper på Ipaden allerede før de har fylt tre år. Det er imponerende å se hvordan de allerede i den alderen, scroller seg frem til alt de vil se på.

Selv om barne-generasjonen er gode på telefon og data, er det en ting de sjelden lærer så mye om. Det er datasikkerhet. Det er viktig at de forstår at hackere kan ta seg inn i deres maskin når som helst, om de ikke har tilstrekkelig sikkerhet installert. Med et program som antivirus for Mac, vil de unngå å oppleve sikkerhetsbrudd hvor personlig info blir stjålet, eller å få en virusinfisert maskin.

3.Meditasjon og mindfulness

Det har vært utført mye forskning på meditasjon og mindfulness – og svarene er klare. Barn og voksne som praktiserer dette i hverdagen opplever både mindre stress – og negative tankemønstre. Enkle øvelser kan skape ro og balanse i hverdagen, og de passer like godt for de voksne. Vi har alle godt av å komme tilbake til nået, i istedenfor å konstant leve i tanker om fortid eller fremtid.

Kun ti minutter om dagen, kan bidra til at hverdagen kjennes adskillig mindre hektisk. Det vil bidra til at barna opplever mer fred og ro inne i seg, i tillegg til at de skaper mer ro for omgivelsene. Jo tidligere barna lærer disse teknikkene jo bedre. Presset som legges på de unge nå er ekstremt, og uten teknikker som lar de finne stillheten på innsiden, kan livet bli veldig utfordrende. Hvorfor ikke la barna gjøre disse teknikkene til noe like vanlig som å pusse tennene?

4. Lær barna språk

Verden blir mindre og mindre, og vi reiser mer enn noen gang. Riktignok har Covid-19 satt en midlertidig stopper for reisingen, men trenden er sterk. Det å lære barna om andre nasjonaliteter og kulturer er gull verdt. Det vil gjøre de til mer åpne og forståelsesfulle individer i fremtiden. Flere og flere yrker krever også gode språkferdigheter. Det er nå du kan legge grunnlaget!

Når barna er små er hjernen deres som en svamp. De lærer raskt, og dette gjelder spesielt språk. Tenk for en gave til barnet ditt, og legge til rette for å lære et verdensspråk så tidlig. Dette kan være språk som spansk eller fransk, eller et språk færre kan som kinesisk. Det er tross alt kinesisk som snakkes aller mest på verdensbasis. Uante spennende jobbmuligheter kan da åpne seg i fremtiden, for ikke å snakke om muligheten til å bli kjent med en kultur på en hele annen måte.

5. Stimuler kreativiteten

Å være kreativ og det å klare til å se nye løsninger, vil bli høyt ansett i fremtiden. Dette gjør barnet ditt til en mer fleksibel person, som blir sett som en god problemløser. Du bør derfor oppmuntre barnet ditt til å være kreativ, og åpen for nye ideer.

Noen er mer kreativt anlagt, men alle kan lære å åpne mer opp for denne delen av seg selv. Husk å gi barnet ditt ros, og aldri gjør narr av forsøkene på å lage noe nytt.

Vi alle ønsker å gi barnet vårt best mulig start i livet. Disse tipsene vil utvilsomt hjelpe godt på vei. Vi håper at også du er åpen for å lære, og sammen kan vi sette et eksempel for fremtiden! Vi sees der!

Scroll To Top